Mainos / Advertisement:

Cellmapper

From Taisto
Jump to navigation Jump to search
This page contains changes which are not marked for translation.

Other languages:
English • ‎suomi

Tämä ohje on vanhentunut, uudempi ohje täälä: https://mt-tech.fi/cellmapper-mobiilitukiasemakartta/

Käyttöohje UKK Beta Bugit

Cellmapper on kätevä sovellus 2G/3G/4G tukiasemien paikantamiseen. Ohjelma mittaa loppukäyttäjällä toteutuvaa signaalivoimakkuutta sekä muita verkkotietoja ja niiden avulla mallintaa tukiasemien sijainnit ja kuuluvuuden kartalle. Cellmapperin karttojen tiedot perustuvat sovelluksen käyttäjien älypuhelimilla kerättyyn aineistoon. Sovellus on tuettuna Androidilla, Windows Mobilella ja BlackBerryllä, joista ainoastaan Android-sovellus on aktiivisesti ylläpidetty.

Cellmapperin palvelimet laskevat käyttäjien lähettämästä tiedosta graafisen esityksen Google Mapsin toimittamaan karttaan, jota voi selata suoraan sovelluksesta tai Cellmapperin Internet-sivulta. Malli ei kuitenkaan voi ottaa huomioon esim. muuttuvia tekijöitä, joten luotettavan datan saamiseksi tulisi mittaavaa puhelinta pitää mahdollisimman esteettömässä paikassa. Ihanteelinen mittausmaasto on mahdollisimman esteetöntä, kuten peltoaukeaa tai preeriaa, mutta esim. kaupungissa esteitä ei voi välttää. Mitatessa kannattaa liikkua 1/2-3/4 ympyrää eri etäisyyksillä oletetun tukiaseman ympärillä, jotta saisi mahdollisimman tarkkoja tuloksia.

RSRP (Reference Signal Received Power) avulla näet oletko lähellä tukiasemaa. Mitä pienempi luki sen vahvempi yhteys on. Tämä myös luonnollisesti tarkoittaa että olet lähellä tukiasemaa. RSRP arvo voi olla -50 - 120 dBm välillä (joskus jopa alle -50dBm joka tarkoittaa että olet tukiaseman vieressä ja yli -120dBm tarkoittaa että tukiasemalle ei oikein ole yhteyttä enään).

Ohjelma tukee reaaliaikaista lähetystä, jolloin puhelimen keräämä data lähetetään Cellmapperin palvelimelle mittauksen lomassa. Voit myös lähettää datan mittauksien jälkeen, sekä uudelleenlähettää jo kerättyä dataa. Tiedostojen latauduttua palvelimelle, palvelin käsittelee ne muutamassa minuutissa, jos kuormitus on vähäistä. Jos palvelin on kovan kuormituksen alla, voi datan käsittely kestää useita tunteja - jopa päivän. Käsittelynopeuden hidastuminen on tiedostettu ongelma, jota on tulevaisuudessa on tarkoitus nopeuttaa.

Cellmapper ei ole vielä saatavilla IOS laitteille sen takia koska niiden käyttämä ohjelmisto estää käyttämästä verkko API:a. Osa Cellmapperin ominaisuuksista vaatii Androidin roottaamisen, mutta ohjelman käyttö onnistuu mainiosti ilman roottaamistakin.

Cellmapper for Windows Phone on nyt BETA:na ja voit ilmoittautua täältä: http://murobbs.muropaketti.com/threads/cellmapping-cellmapper-client-windows-puhelimille-beta.1274567/

Sovelluksen käytössä on huomioitava:

 • Suuri akun kulutus (hakee GPS signaalia ja tarkistaa yhteyden toimintaa)
 • Näyttö ei sammu kun sovellus käynnissä -> Kuluttaa lisää akkua. Jos puhelin tukee Cellid 4.2 -rajapintaa, voi näytön sammuttaa mittauksen ajaksi. Amoled-näyttöisessä puhelimessa kannattaa mittauksen ajaksi valita sovelluksen valikosta "tyhjä näyttö", jolloin näytön virrankulutus on olematonta.
 • Tukiasemien sijainnin saa parhaiten selville kiertelemällä kaupungissa korttelien ympäri. Syrjemmillä seuduilla hieman suuremman alueen kiertäminen oletetun tukiaseman ympärillä on suositeltavaa. Paras tulos tulee tasaisella, esteettömällä maastolla.
 • Varmista että sinulla on riittävän hyvä yhteys tukiasemalle (2G/3G/4G) ja GPS yhteys.
 • Sovelluksen käyttö vaatii, että sinulla kyseisen operaattorin liittymä, jolla yhteys 2G/3G/4G verkkoon. Voit paikantaa tukiasemia vain siinä verkossa missä olet. Eli et voi paikantaa 4G tukiasemaa jos olet 3G verkossa ja toisin päin. Usein 2G/3G/4G solut voivat olla samassa tukiasemassa ja niitä voidaan lähettää jopa samasta paneeliantennista.
 • Sovellus voi näyttää, että tukiasema kantaa 5-100km:nkin päähän. Joskus tulos olla oikea, mutta usein hyvin kauas kuuluvat solut ovat mittavirheitä. Niitä voi syntyä, jos ohjelman keräämässä verkkodatassa on yhteneväisyyksiä johonkin toiseen tukiasemaan taikka puhelin on laskenut virheellistä GPS-dataa. Tällä hetkellä "orposoluja" ei voi poistaa käyttäjän toimesta vaan ne jäävät kartalle.

Cellmapperiä kehitetään jatkuvasti ja kehityslista löytyy täältä: https://www.cellmapper.net/mw/index.php/Feature_Requests

Tässä linkki suoraan yleisiin kysyttyihin kysymyksiin ja vastauksiin: https://www.cellmapper.net/mw/index.php/FAQ

Jos sinulla on kysyttävää tästä sovelluksesta niin voit kysyä Murobbs foorumilta tai yhteisöstä https://plus.google.com/communities/101488064885764774600

Voit lahjoittaa rahaa Cellmapper projektille. Lahjoitusten turvin pyritään pitäämään palvelimet kasassa ja nopeina milloin tahansa. Palvelin maksaa noin 73$ CA kuukaudessa (Kanadan dollaria).

Käyttö

1. Lataa Androidille Cellmapper sovellus. (Jolla ei ole tuettu, ota yhteyttä Cellmapperin ylläpitoon jos haluat Jollalle tuen)

2. Ota GPS käyttöön (ei Googlen sijaintipalvelu). Jos GPS ei ole käytössä tulee GPS virhe.

Sijaintipalvelut voi ottaa käyttöön Samsungissa: Asetukset -> Sijaintipalvelut -> Käytä GPS sateliittejä.

3. Käynnistä sovellus. Varmista että sinulla on 2G/3G/4G tukiasemaan yhteys, jota haluat mitata. Cellmapper pystyy vain skannamaan nykyistä käyttävää verkkoa.

Screenshot 2015-08-25-10-56-57.png

Screenshot 2015-09-23-09-07-23.png

Cells välilehdessä näet onko GPS yhdistänyt (GPS Fix OK) ja tukiasemasi tiedot.

Kuvassa on yhdistetty Cell 555 tukiasemaan Elisan LTE verkossa. GPS on määrittänyt (Accuracy) 3m tarkkuudella ja 0/0 satelliitista yhdistetty (on sateliitit yhdistetty mutta joku bugi). Login OK tarkoittaa että olen kirjautunut Cellmapperin sovellukseen. Kirjautumalla sovellukseen nimimerkkisi näkyy Cellmapperin kartassa (selain versiossa).

Lyhenne Selitys Esimerkki
Cell Soluntunniste, tällä erotetaan solut toisistaan Cell 141047
Sector Solun sector numero Sector 21
MCC (Mobile County Code) Mobiiliverkon maakoodi 244 (Finland)
MNC (Mobile Network Code) Mobiiliverkon operaattorikoodi 5 (Elisa), 12 (DNA), 91 (Sonera)
LTE Cell Global Identify (CGI ) Yksilöllinen solutunnus. Koostuu arvoista MCC/MNC/LAC/CI joten jokaisella solulla maailmassa on yksilöllinen CGI 36108053
LTE Referense Signal Received Quality (RSRQ ) Signaalin vastaanotto laatu. Arvon tulisi olla -5dBm - -10dBm välillä. Kun arvo ylittää -10dBm niin yhteydessä alkaa olla paljon häiriötä. Mitä pienempi arvo sen parempi. -6dB
LTE Signal to Noise Ratio (SINR - Signal-to-interference-plus-noise ratio) SINR arvon asteikko on -20 - +30dB, mitä isompi sen parempi. Signaaliarvo on ok kun menee yli 15dB, maksiminopeus noin 50Mbps. Noin 25dB tulee olla jos haluaa päästä 100Mbps nopeuksiin. Kaikki nopeusarviot on tarkoitettu 20Mhz kaistanleveydellä. 28dB
LTE Reference Signal Recieved Power (RSRP ) Ilmaisee vastaanotettavan referenssisignaalin tasoa. -50dBm on paras, hyvä on -90dBm ja -110dBm on heikko. Kun signaali on parempi kuin -90dBm voidaan seurata pelkästään SINR arvoa -65dBm
LTE Received Signal Strenght Indicator (RSSI) Ilmaisee vastaanotettavan radiosignaalin voimakkuutta. -51dBm
UMTS RNC-ID (Radio Network Controller ID) tukiasemaohjaimen tunniste 5
TAC (Tracking Area Code) Kertoo useammasta tukiasemasta koostuvan alueen tunnuksen. Näkyy LTE:ssä 4050
LAC (Local Area Code) Kertoo useammasta tukiasemasta koostuvan alueen tunnuksen. Näkyy 2G ja 3G. 5005

Riippuen puhelinmalleista miten tietoa näkyy tässä sovelluksen kotinäkymässä. Tämä kuvankaappaus on otettu Samsung S3 4G I9305 laitteella.

Tässä tietoa jos käytössä on uudempi puhelinmalli tai API 4.2. Kysy lisää yhteisöstänmme tai murobbs ketjussamme.

Lyhenne Selitys Esimerkki
LTE Phycical Cell Identify (PCI) LTE verkossa käytetty solun fyysisen kerroksen parametri jolla päätelaite erottaa solut toisistaan. mahdollinen arvo 0-503 11
UMTS Primacy Scrambling Code (PSC) 3G verkossa käytetty solun fyysisen kerroksen parametri jolla päätelaite erottaa solut toisistaan. mahdollinen arvo 0-8191 47
Channel Quality Indicator DL suunnan signaalitien laatuarvo jonka päätelaite ilmoittaa tukiasemalle. 3G:llä alue 0-30, LTE 0-15. Suurempi luku=parempi laatu. 8
Cell Identify Solun parametri jollla päätelaite erottaa RCC/NAS tasolla solut toisistaan
Data Source Delay 00.006
Data Source oem_ril

Lisätietoa signaaliarvoista: Mobiiliverkkotekniikka#Tietoa_signaaliarvoista

4. Ei muuta kuin matkaan! Varmista että GPS ja matkapuhelimen verkon yhteys pysyy! RSRP arvoa tarkkailemalla tiedät oletko lähellä tukiasemaa vai kaukana. Jos on kysyttävää, laita foorumille kysymyksiä...

Kartan käyttö

Kartta aukeaa vasemmalta valikosta.

Screenshot 2015-05-25-15-54-27.png

Maps välilehdessä näet jo skannattujen tukiasemien arvioitu sijainti. Sovellus automaattisesti näyttää juuri nyt käytettävän verkon tukiasemat (kuvassa Elisan LTE). Tukiasemien sijanteja voi katsoa myös Cellmapperin kartasta .

Tukiasema on kartalla punaisena pisteenä mobiilissa ja selaimessa punaisena nuolena. Sininen piste viittaa omaan sijaintiin ja musta viiva kertoo mistä tukiasemasta ollaan yhteydessä. Klikkamalla tukiasemaa näet mustana alueena tukiaseman kantoalueen. Vaalea vihreä tarkoittaa parasta signaalia, tummanvihreä hyvää, musta kohtalaista ja punainen heikointa yhteyttä.

Screenshot 2015-05-25-15-56-16.png

Select Provider (haku ikoni) voit vaihtaa operaattoria ja verkkoa, jos haluat katsoa muiden verkkojen tukiasemia.

Rastita Record Data niin tukiasemien tietoja kerätään päätelaitteellesi. Tietoja ei lähetetä palvelimelle ellei Enable Instand Upload ole käytössä tai et ole lähettänyt tietoja manuaalisesti.

Screenshot 2015-05-25-15-55-15.png

Lähetä tiedot palvelimelle

Lataa tiedot Cellmapperin palvelimelle avaamalla valikosta Upload and Statistics.

Screenshot 2015-05-25-15-55-26.png


Valitse tämän jälkeen Upload ikoni niin tiedot lähetetään palvelimelle. Suosittelemme että otat käyttöön Enable Instand Upload vaihtoehto asetuksista.

Sulje Cellmapper käytön jälkeen jotta se ei kuluttaisi päätelaitteesi akkua.

Screenshot 2015-05-25-15-54-35.png

Lähetä data palvelimelle uudelleen

Lataa tiedot Cellmapperin palvelimelle avaamalla valikosta Upload and Statistics.

Screenshot 2015-08-25-21-27-13.png

Avaa valikko ja valitse Re-Upload.

Screenshot 2015-08-25-21-27-42.png

Valitse aloitusajankohta

Screenshot 2015-08-25-21-27-53.png

Valitse päättymisajankohta. Valitsemalla OK ohjelma alkaa lähettämään valitulta aikaväliltä tallennettua dataa uudelleen palvelimelle, jos datayhteys Internetiin on saatavilla. Datan määrästä riippuen tämä kestää muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin.

Asetukset

Automaattinen tiedon lähettäminen

Tämä mahdollistaa automaattisesti tukiasemien tietojen lähettämisen Cellmapperin palvelimelle. Voit tarkastella kaikkia tietoja Cellmapperin kartasta. Tämä ominaisuus jää silloin tällöin jumiin tai ei lähetä tietoja, joten suositeltavaa on lähettää mittauksen päätteeksi tiedot palvelimelle

Avaa sovelluksen asetukset ja rastita Enable Instant Upload

Screenshot 2015-05-25-15-54-06.png

Näytä tukiasemat kartalla

Tämä toiminto näyttää tukiasemat kartalla. Oletuksena tämä asetus on käytössä.

Näytä epätarkat tukiasemat

Tämä toiminto näyttää epätarkat tukiasemat kartalla. Epätarkka tukiasema tarkoittaa sitä että siinä on vain yksi solu tai sitten tieto on epätarkka signaaliarvojen takia. Voit parantaa tarkkuutta mittaamalla lähempänä tukiasemaa. Myös ympärisäteilevät tukiasemat ovat epätarkkoja. Saat sen tarkaksi siirtämällä tukiaseman oikealle paikalle selaimen kartassa. Oletuksena pois käytöstä.

Android Cell ID API 4.2

Tämä ominaisuus toimii vain Android 4.2 ja Cell ID API 4.2 tukevissa laitteista. Kuitenkin useimmat valmistajat (kuten Google) eivät tue tätä. Eli useimmissa laitteissa tämä ei toimi. Uusissa Samsungeissa saattaa toimia ja suurinosa LG:n ja Sonyn laitteita tämä toimii. OnePlusOne antaa virheellistä tietoa 3G:tä mittailessa mutta 2G ja LTE verkossa toimii hyvin.

Kun käytät API 4.2 puhelimessasi, niin odota hetki ennen mittauksien aloittamista. Puhelin ei näytä heti sovelluksen käynnistyessä oikeaa dataa... Pitäisi näkyä parin sekunnin kuluttua...

Tarkista laitteesi tuki: https://www.cellmapper.net/mw/index.php/Android_4.2_CellID_Support

Kokeilemalla näet toimiiko tämä ominaisuus. Tämä ominaisuus vaatii sovelluksen uudelleenkäynnistyksen. Jos toimii ja laitetta ei löydy listalla, voit lisätä sen itse jos sinulla on wiki käyttäjä, voit myös laittaa vaikka yhteisöömme viestiä niin lisätään laitteesi sinne.

API 4.2 Hyödyt:

 • Mahdollistaa näytön sammutuksen
 • Mahdollistaa tallentamisen useita soluja samaanaikaan saman operaattorin verkosta. Tämä ei kuitenkaan ole täysin luetettava tapa ja useimmat näkyvät epätarkkoina tukiasemina.

Kuva asetuksista ottaessa API 4.2 käyttöön API 4.2 käytössä LTE verkossa API 4.2 käytössä 3G verkossa
Tarkista GPS ikä

Tämä toiminto tarkistaa että GPS tieto on tuoretta. Suositus ottaa käyttöön.

Taajuudet

Cellmapper voi mitata mobiiliverkon taajuuksia Samsungin / Sonyn field test modella (tämä vaatii root oikeudet). Sinun siis tulee rootata puhelimesi (menetät takuun tässä jos tämän teet). Sen jälkeen otat käyttöön Cellmapperin asetuksista Read logcat for Samsung/Sony Field Test data. Soneran ja DNA LTE taajuudet tulevat automaattisesti selaimen kartalle joten tätä ei tarvita näissä verkoissa. Elisan LTE:tä ei ole mahdollista saada erotettua 800/1800 LTE verkkoja valmiiksi, ainut tapa mittailla rootatuilla Samsung / Sony laitteilla. Tukea kehitetään muillekkin laitteille. Tämä siis ei toimi custom romeissa. Testaa soittaa *#0011# (vain Samsung) niin näet sieltä Band numeron. Suomessa on käytössä pääasiassa LTE band 20 (800Mhz) ja 3 (1800Mhz) sekä kaupunkialueella 7 (2600Mhz).

Yhteisverkkoalueella taajuudet ovat vielä työn alla ja mahdollisia virheitä on tällä hetkellä. Suositus on käydä rootatulla laitteilla mittaamassa taajuusdatat Cellmapperiin.

Samsung laitteille ohje (root vaadittu):

 1. Varmista että puhelimesi on rootattu ja SuperSU toimii
 2. Ota Read logcat for Samsung/Sony Field Test data käyttöön asetuksista
 3. Sulje sovellus ja avaa uudelleen
 4. Cellmapper sovellusta avatessa aukeaa myös Service Mode. Älä sulje tätä! Mitatessa tulee Service Mode näkyä ruudulla (ei saa näyttöä lukita) tai käyttää Dual Window modea. Muuten ei taajuuksia voida lukea Service Modesta. Jos Service Mode ei aukea, avaa se manuaalisesti soittamalla *#0011#. Tajuustiedot näkyvät pienen aikaa siirtyessä Service Modesta Cellmapperin kotinäkymään. Kun taajuustiedot häviävät, ei Cellmapper enään mittaa. Taajuustiedot tulevat näkyviin kun palaat Service Modeen.

Samsung laitteille ilman roottia (BETA):

 1. Ota Accessiblity asetuksista Cellmapper Field Test Reader käyttöön
 2. Avaa Cellmapper
 3. Avaa Service Mode *#0011# soittamalla. Mitatessa Service Mode tulee näkyä ruudulla (näyttöä ei saa lukita). Muuten taajuuksia ei voida lukea Service Modesta. Voit tarkistaa vaihtamalla nopeasti Service Mode ja Cellmapper näkymien välillä taajuuden.

Screenshot 20160317-180505.png

Sony:lle laitteille ohje (kokeellinen)

 1. Kokeile soittaa numeroon *#*#*386#*#* tai *#*#*585*0000#*#* ja pitäisi aueta Tech Mode. Jos tämä ei aukea sinun pitää asentaa tämä. Sony Z1, Z1C ja Z2 malliessa tämä on "Customized UK" firmwaressa valmiina.
 2. Pidä ohjelma taustalla päällä ja käynnistä Cellmapper. Varmista että Cellmapper näyttöö oikeaa dataa. Kysele lisää apua yhteisöstä.

Screenshot 2015-07-11-16-22-45.png

Alla näkymä Cellmapperin pääsivulta, kun ohjelma lukee Samsung ServiceModen tietoja.

Screenshot 2015-09-29-17-05-49.png

Operaattorien LTE Sectorit ja niitä vastaavat taajuudet.

Operaattori Sector Taajuus Muuta
DNA 1, 2, 3 1800Mhz Ei yhteisverkkoalueella
DNA 10, 20, 30, 40 800Mhz Ei yhteisverkkoalueella
DNA 11, 12, 13 2600Mhz Ei yhteisverkkoalueella
Elisa 1, 2, 3 800Mhz / 1800Mhz / 2600Mhz
Elisa 4, 5, 6 800Mhz / 1800Mhz / 2600Mhz
Sonera 11, 21, 31 1800Mhz Ei yhteisverkkoalueella
Sonera 12, 22, 32 800Mhz Ei yhteysverkkoalueella
Sonera 10, 20, 30 2600Mhz Ei yhteisverkkoalueella
Yhteisverkko 11, 12, 13 800Mhz
Yhteisverkko 21, 22, 23 1800Mhz
Yhteisverkko 31, 32, 33 1800Mhz


Käyttäjät

Cellmapper kerää tietoja päätelaitteeltasi mm. sijaintia, laitteesi merkki ja malli, operaattorisi, verkon muita tietoja. (Katso tarkka lista Cellmapperin omilta sivuilta)

Voit rekisteröitä Cellmapperin sovellukseen ja kirjautua siihen helposti Valikko -> Accounts. Sinulta ei vaadita paljonkaan käyttäjätietoja, käyttäjätunnus, sähköposti ja salasana pelkästään. Näet kirjautumisesi tilan Cells näkymässä: Login OK .

Screenshot 2015-05-25-15-55-05.png

Kartta selaimessa

Cellmapperin kartta on kätevästi selaimessa saatavilla https://www.cellmapper.net/map osoitteessa.

Valitse vasemmalta: County = Maa, Provider = Operaattorisi, Network = 2G/3G/4G verkko.

Celllmapper map 1.png


Tämän jälkeen latautuu valitsemasi verkon tukiasemat kartalle. Valitsimme esimerkiksi Finland, Sonera, LTE ja suuntasimme Turkuun.

Celllmapper map 2.png

Vasemmalta olevasta valikosta voit valita taajuudet mitkä tukiasemat näkyy bands klikkaamalla. Tämä toiminto toimii Suomessa vain Soneran LTE ja DNA LTE verkossa. Filterin alla voi valita Show low Accuracy Towers niin näet enemmän tukiasemia. Nämä tukiasemat ovat siis epätarkkoja ja osa tukiasemista voi olla sellaisia tukiasemia jossa yksi tai kaksi solua vain. Myös jos on heikko tarkkuus eivät näy ilman tätä vaihtoehtoa ole määritetty kunnes on mitattu tarkeammin.


Värien perusteella näet signaalivahvuuden. Vaalea vihreä tarkoittaa hyvää yhteyttä ja tummempi jo heikko yhteyttä. Punainen tarkoittaa yleensä että yhteys on katkeamaisillaan. Jos on mustaa niin se tarkoittaa ettei ole ollenkaan yhteyttä. Celllmapper map 3.png

Klikkaa tukiasemaa niin näet tukiasemasta lisää tietoa. Vasemmalla näet esimerkiksi koska ensimmäiseksi ja viimeksi mitattu, paras signaali mitä tukiaseman soluun saatu yhteyttä (RSPR) sekä taajuuden, jos saatavilla. Yleensä tukiasemassa on kolme solua jotka suuntautuvat eri suuntiin. Jos tukiasema on väärässä sijainnissa ja tiedät oikean sijainnin, voit siirtää tukiasemaa kirjautumalla sisälle Edit Site Data:n alta Click here to login in. Käyttäjätunnus ja salasana on sama kuin Cellmapperin sovelluksessa.

Extra Data kohdassa voit kirjoittaa lisätietoa tukiasemasta tai muuta sellaista. Tukiasemasta voi liittää esimerkiksi kuvan jos haluat. Tunnukset tänne kannattaa kysellä yhteisöstä.

Kartassa tukiaseman siirtäminen ja poisto

Vain kokeenneille käyttäjille jotka ymmärtävät miten tämä toimii. Siirrä vain LTE tukiasemia, älä 2G/3G tukiasemia! Laittakaa mielummin suoraan vaikka Taiston ylläpitoon viestiä niin teemme puoleastasi. Turhien tukiasemien poisto / siirto aiheuttavat vain enemmän ongelmia.

Kirjaudu Cellmapperiin kartta tunnuksilla (ei Cellmapper wiki tai foorumi tunnuksilla) tästä, jos sinulla ei ole tunnuksia, voit rekisteröityä tästä. Jos olet unohtanut salasanasi, voit resetoida täältä.

Cellmapper map login 1.png

Kun olet kirjautunut onnistuneesti, sivu ilmoittaa Login successful (kirjautuminen onnistui). Tämän jälkeen palaa karttaan tästä.

Tukiasemien siirtoon ei ole mitään järkevää ohjetta mutta muista se maalaisjärki ja nämä vinkit:

Tämän jälkeen katso miten tukiaseman solut kantavat. 800Mhz kantaa tietenkin pidemmälle kuin 1800Mhz mutta ei tietenkään yli 20km päähän ainakaan kanna, voi olla virheellistä dataa.

 • Klikkaa tukiasemaa ja katso minne kantaa.
 • Katso RSRP arvot, mitkä ovat maksimit. Pienin on useinkin silloin luotettavin ja lisäksi solun ilman suunta.

Esimerkki: Mikkelistä etelään on paikka Harjunmaa tukiasema eNB ID 142530. Cellmapperillä on joku mitannut keskellä valtatietä 13 mutta haluamme siirtää se tarkalleen oikealle sijainnille.

Cellmapper map move tower 1.png

Vaihtoehtona on tutkia sateliittikuvaa suoraan mutta totta kai kannattaa säästää vaivaa ja katsoa masto karttaa missä mastoja olisi.

Cellmapper map move tower 2.png

Tämä on helppo koska mastoja on vain yksi lähettyvillä ja voidaan olettaa että ei ole muutakaan mastoa siinä lähettyville. Suosittelen maston siirtoa varten sateliittikartan niin näet millaista maastoa alueella on. Vielä kun lähdettiin tarkentamaan mastot kartassa ja samalla Cellmapperin kartasta samaankohtaan niin nähdään mastokin sielä tarkasti. Vedetään hiirellä sitten Cellmapperin kartasta tien varresta tähän sijaintiin.

Cellmapper map move tower 3.png Cellmapper map move tower 4.png

Sivusto kysyy "Are you sure you would like to move site 142530 to 61.866220238889255,26.98739254474674?" Vahvista OK jos on oikealla sijainnilla. Odota hetki kunnes ilmestyy Update Succesfull. Jos tuli virhe, kirjaudu ulos ja kokeile uudelleen. Jos ei auta niin tyhjennä evästeet ja välimuisti ja kokeile vielä uudelleen, muuten ota yhteyttä ylläpitoon.

Nyt tukiasema on siirretty ja Cellmapper generoi uudelleen tukiaseman kantoaluetta. Tässä menee jonkin aikaa riippuen miten tukiasema on ruuhkainen.

Linkki tälle alueelle: http://www.cellmapper.net/map?MCC=244&MNC=91&type=LTE&latitude=61.86903288943261&longitude=26.993256093446345&zoom=15

Tukiasemien poisto ilmoitukset kannattaa laittaa suoraan Murobbs ketjuun. Jos tukiasema kohdistuu juuri kotiisi, voit poistaa sen Delete tower painikkeella. Tukiasema piilotetaan kartalta ja palautuu kartalle jos se myöhemmin uudelleen mittaillaan.

Esimerkki väärästä datasta, suositellaan että vain Cellmapperin käyttäjät jotka tietävät miten virheellinen data tulee poistaa tukiasemat.

Cellmapper map delete wrong data 1.png

Mainos / Advertisement: